Moody’s: Υποβαθμίσεων συνέχεια στη Γαλλία, το επανέλαβε σε επτά τράπεζες
«Τα δημοσιονομικά της Γαλλίας θα αποδυναμωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ο πολιτικός κατακερματισμός είναι πιο πιθανό να εμποδίσει την ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση». Ποιες τράπεζες υποβαθμίσθηκαν.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας επτά τραπεζών της Γαλλίας μεταξύ αυτών και οι BNP Paribas και Credit Agricole, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε συνέχεια της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomerg.
Η κίνηση αντανακλά «την άποψή μας ότι τα δημοσιονομικά της Γαλλίας θα αποδυναμωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, επειδή ο πολιτικός κατακερματισμός είναι πιο πιθανό να εμποδίσει την ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση», αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Moody’s την περασμένη Παρασκευή ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως τον τέταρτο πρωθυπουργό της χώρας μέσα σε ένα χρόνο.
Ο προκάτοχος του Μπαϊρού, ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποπέμφθηκε με πρόταση δυσπιστίας στις 4 Δεκεμβρίου, αφού το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν συντάχθηκε μαζί με αριστερά κόμματα κατά των σχεδίων του για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Στις 4 Δεκεμβρίου, η πρόταση δυσπιστίας από την Εθνοσυνέλευση οδήγησε στην απόρριψη του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση του 2025, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του την Τρίτη.
«Αν και αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει έναν ειδικό νόμο που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης το 2025, το νομοσχέδιο πιθανότατα δεν θα περιέχει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και υπάρχει αβεβαιότητα που μεγαλώνει σχετικά με την ικανότητα της επόμενης κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα πέραν του επόμενου έτους».
Η Εφορία θα ράβει μόνη της… κουστούμι σε όσους αργούν τις Δηλώσεις
Από τις 16 Ιουλίου, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ραβασάκια με εκτιμώμενο προσδιορισμό του φόρου. Το πρέσινγκ στους φορολογούμενους, οι προθεσμίες και οι εκπτώσεις.
η δυνατότητα να εκδίδει πράξεις με εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου εισοδήματος ακόμα και από τις 16 Ιουλίου κάθε έτους απέκτησε η ΑΑΔΕ, μετά την ψήφιση των νέων φορολογικών διατάξεων οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.
Με προσθήκη στις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται πλέον πως εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπροθέσμως φορολογική δήλωση, ο προσδιορισμός του φόρου δύναται να γίνεται με έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, με βάση κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση (εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου), και αφορά ιδίως στο επίπεδο διαβίωσης του φορολογούμενου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.
Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως.
Πρακτικά, όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός της σταθερής και προκαθορισμένης ημερομηνίας (15 Μαρτίου με 15 Ιουλίου κάθε έτους) κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου, ο οποίος ακυρώνεται απευθείας με την υποβολή της -εκπρόθεσμης πλέον και με προσαυξήσεις- φορολογικής δήλωσης.
Πούτιν-Ζελένσκι: Τέλος στα σενάρια ανανέωσης της συμφωνίας για αέριο
Σταματά η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών στην ΕΕ. Πλήγμα για φιλορωσικές χώρες, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που ψάχνουν εναλλακτικές για να μην ξεμείνουν από καύσιμα.
Ρίχνει αυλαία στο τέλος του έτους η συμφωνία που επιτρέπει στα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης να αγοράζουν ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και οι φιλικοί προς το Κρεμλίνο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν ακόμη να εξασφαλίσουν τη συνεχή πρόσβαση των χωρών τους σε φθηνά καύσιμα.
Στη συνέντευξη τύπου-ετήσιο απολογισμό, ο Ρώσος ισχυρός άνδρας είπε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης θα λήξει στο τέλος του έτους, χωρίς να υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση, μεταδίδει το Politico.
«Αυτή η σύμβαση δεν θα υπάρχει πλέον, είναι ξεκάθαρο», είπε ο Πούτιν. «Αλλά δεν πειράζει – θα επιβιώσουμε, η Gazprom θα επιβιώσει». Η Ουκρανία αρνήθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία και, αντ’ αυτού, έχει προσφέρει τη δική της εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ως εναλλακτική λύση για τους γείτονές της.