|
"Βόμβες άλατος" τα γεύματα σε ταχυφαγεία
Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη μία εξτρατεία μείωσης του αλατιού στα γεύματα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ως ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση αλατιού τα έξι γραμμάρια για τους ενήλικες, τα πέντε γραμμάρια για τα παιδιά ηλικίας από επτά έως δέκα χρόνων και τα τρία γραμμάρια για παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών.
Όταν όμως η οργάνωση έκανε τις μετρήσεις στα γεύματα των ταχυφαγείων, ανακάλυψε ότι αν μία τετραμελής οικογένεια αποφάσιζε να δειπνήσει σε κάποιο γνωστό Fast Food, τότε κάθε μέλος της θα καταλάνωνε περίπου 12,3 γραμμάρια αλατιού.
Σύμφωνα με την έρευνα CASH, όλα τα ταχυφαγεία παρείχαν πληροφορίες για την περιεκτικότητα των γευμάτων τους σε αλάτι στις ιστοσελίδες τους. Κάποιες εταιρίες ωστόσο, δεν είχαν ενημερωτικά έντυπα στα σημεία πώλησης.
Οι εταιρίες από την πλευρά τους, απάντησαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σε μεγάλο ποσοστό την περιεκτικότητα των γευμάτων τους σε αλάτι και ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω μείωση.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενδεχομένως να αυξάνει και τον κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος.
Μύθοι και αλήθειες για τη χορτοφαγία Από το 1994 και μετά, η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί για τους απανταχού χορτοφάγους μέρα εορτασμού για την φιλοσοφία της χορτοφαγίας και της εταιρίας που την προήγαγε. Οι υπόλοιποι από εμάς, κάθε 1η Νοέμβρη, βρίσκουμε απλά μία καλή αφορμή για να αποφύγουμε το κρέας και να αυταπατηθούμε πως κάναμε μία καλή πράξη για το διαιτολόγιό μας.
Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει ο όρος «χορτοφαγική δίαιτα»; Σε ποιους ανταποκρίνεται; Ποια φαγητά περιλαμβάνει; Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας αναζητήσαμε τις εγκυρότερες απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, με σκοπό να αποφασίσουμε αν θα πρέπει, τελικά, να ακολουθήσουμε το δημοφιλές αυτό πρότυπο διατροφής και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
- Ερώτηση: Τι σημαίνει ο όρος «χορτοφαγική δίαιτα»;
- Απάντηση: Η χορτοφαγική δίαιτα είναι μία μέθοδος διατροφής που βασίζεται στα χορταρικά -όχι στο κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά. Οι δημοφιλέστεροι τύποι χορτοφάγων είναι οι εξής:
* Μερικώς χορτοφάγος: Η διατροφή περιλαμβάνει ψάρι και πουλερικά αλλά όχι κόκκινο κρέας.
* «Πεσκατάριαν» (Pescatarian): Η διατροφή περιλαμβάνει χορταρικά και ψάρια.
* Ημι-χορτοφάγος: Το κρέας περιλαμβάνεται περιστασιακά στη διατροφή. Κάποιοι ημι-χορτοφάγοι ενδέχεται να μην τρώνε κρέας αλλά να τρώνε ψάρι, ίσως και κοτόπουλο.
* Γαλακτο-οω-χορτοφάγοι: Η διατροφή περιλαμβάνει αυγά, γάλα και γαλακτομικά αλλά όχι κρέας ή ψάρι.
* Αυστηρά χορτοφάγοι: Η διατροφή αποκλείει κάθε ψάρι και ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του γάλακτος και των γαλακτομικών.
- Ερώτηση: Μπορώ να χάσω βάρος με μία χορτοφαγική δίαιτα;
- Απάντηση: Οι χορτοφάγοι ζυγίζουν κατά κανόνα λιγότερο από τους μη χορτοφάγους. Έρευνα έδειξε ότι ενώ το πρόβλημα της παχυσαρκίας διογκώνεται παγκοσμίως, επηρεάζει μόνο το 0-6% των χορτοφάγων. ¶λλες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά-χορτοφάγοι τείνουν να είναι λεπτότερα από τα παιδιά που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.
Το χαμηλό μέσο βάρος σώματος των χορτοφάγων μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνουν αυτά τα άτομα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χορταρικά. Οι ίνες των χορταρικών δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και αυτό βοηθά στο να αποφεύγονται τα παχυντικά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα.
- Ερώτηση: Τι μπορώ να τρώω όταν ακολουθώ μία χορτοφαγική δίαιτα;
Απάντηση: Οι χορτοφάγοι (όχι, όμως, οι αυστηρά χορτοφάγοι) απολαμβάνουν μία ποικιλία γευστικών τροφίμων -αλλά όχι κρέας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν: Αρτοποιήματα ολικής άλεσης, πλούσια δημητριακά, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, αυγά, όσπρια και παράγωγα σόγιας, τόφου, λαχανικά και φρούτα, ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά.
- Ερώτηση: Μπορώ να τρώω όσο θέλω σε μια χορτοφαγική δίαιτα;
- Απάντηση: Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, οι θερμίδες μετράνε. Δεν γίνεται να τρώτε απεριόριστα ζυμαρικά με τυρί, ή παγωτό, ή πουρέ πατάτας (όλα τους χορτοφαγικά πιάτα) και να μην παίρνετε βάρος.
Μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερες μερίδες χορτοφαγικών τροφίμων, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα ζωικά προϊόντα (τα χάμπουργκερ, το ζαμπόν, το χοιρινό). Πρέπει, όμως, να προσέχετε ώστε οι θερμίδες που υπάρχουν σε αυτά να είναι λιγότερες από αυτές που «καίτε» καθημερινά αν θέλετε να χάσετε βάρος.
- Ερώτηση: Είναι η χορτοφαγική δίαιτα ισορροπημένη;
- Απάντηση: Μία καλά προγραμματισμένη χορτοφαγική δίαιτα -όπως άλλωστε κάθε δίαιτα- μπορεί κάλλιστα να διέπεται από θρεπτική ισορροπία. Πρέπει όμως να οργανώσετε τη διατροφή σας έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού σας για να διατηρηθεί υγιής και γερός.
Τα θρεπτικά στοιχεία είναι ουσιαστικά ενώσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, την ανάπτυξη και την υγεία του. Περιλαμβάνουν βιταμίνες, μεταλλικά, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.
Η ανεπαρκής κατανάλωση θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Οι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν συχνά ενισχυμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής (ιδιαίτερα ασβέστιο, βιταμίνη Β-12, σίδηρο και φολικές ουσίες) για να είναι σίγουροι ότι τρέφονται σωστά και ότι «παίρνουν» τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, σαν να έτρωγαν ζωικά προϊόντα.
- Ερώτηση: Τι να προσέξω αν αποφασίσω να γίνω χορτοφάγος;
Απάντηση: Αποκαλούμε συχνά τον εαυτό μας «χορτοφάγο» χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν η διατροφή που ακολουθούμε είναι ισορροπημένη. Οι τηγανητές πατάτες, για παράδειγμα, και τα ζαχαρωτά δεν θεωρούνται δείγματα ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής. Καλό είναι, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε μία τέτοια δίαιτα, να μιλήσουμε πρώτα με κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα μας συμβουλεύσει ως προς το διατροφικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Σημαντικό είναι, άλλωστε, να μην ξεκινά κανείς μία τέτοιου είδους δίαιτα αν δεν έχει ενηλικιωθεί, αφού μέχρι τα 19 χρόνια ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις πρωτεΐνες για να αναπτυχθεί σωστά.
"Φορητό τεχνητό νεφρό για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μελετούν Βρετανοί επιστήμονες".
Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να σωθούν από την αιμοκάθαρση χάρη σε ένα φορητό τεχνητό νεφρό που έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μια πιλοτική μελέτη.
Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρίες και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xcorporeal Inc λειτούργησε με επιτυχία σε ασθενείς που την έφεραν επάνω τους επί 4 έως 8 ώρες.
Ο στόχος των ερευνητών είναι να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη συσκευή στους ασθενείς έτσι ώστε να τη φορούν συνεχώς και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο, μια διαδικασία που διαρκεί μέχρι και 12 ώρες την εβδομάδα, όπως αναφέρουν ο ¶ντριου Ντάβενπορτ και οι συνεργάτες του σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
Θα χρειαστεί πάντως να γίνουν περαιτέρω μελέτες αφού η αρχική αφορούσε μόνο οκτώ ασθενείς οι οποίοι έκαναν αιμοκάθαρση σε τακτική βάση προτού εφοδιαστούν με τη φορητή -- και ελαφρώς ογκώδη -- συσκευή. Δύο από τους ασθενείς παρουσίασαν θρόμβωση γιατί δεν λάμβαναν αντιπηκτικά φάρμακα ενώ σε έναν τρίτο αφαιρέθηκε προσωρινά η συσκευή επειδή αποκολλήθηκε μία βελόνα. Ωστόσο, όλοι οι ασθενείς δήλωσαν ότι θα πρότειναν τη θεραπεία αυτή σε άλλους νεφροπαθείς.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μοσχεύματα.
|
|
|
|
|
|
Το φετίχ του 20ού αιώναΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ:Το φετίχ του 20ού αιώνα
Μήπως η κουζίνα του μέλλοντος θα είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο
με άπειρες γραμμές, συνδεδεμένες με τα μικρά φετίχ της καθημερινότητάς
μας, τα φαγητά δηλαδή σε πακέτο; Το ερώτημα, στα τέλη του
αιώνα, μοιάζει με πολλούς σαν μια απελπισμένοι επίκληση
της χαμένης κοινωνικότητάς μας, έτσι που η ταχύτητα στους
ρυθμούς της ζωής παρασύρει ένα ολόκληρο ''σύστημα αξιών''
καθημερινής εθιμοτυπίας. Αν η εφημερίδα ''Λιμπερασιόν'',
σε ειδικό αφιέρωμά της για τα αντικείμενα του αιώνα, κατατάσσει
σ' αυτά και το χάμπουργκερ, αποθεώνοντας την ιδεολογία του
''φαστ φουντ'', τότε στο δίλημμα ''χάμπουργκερ ή σουβλάκι''
ίσως και να συμπυκνώνεται η πολιτισμική διαφορά ανάμεσα
στην πλαστική ζωή και στην …κανονική ζωή. Αν η γρήγορη ζωή
και ο καθημερινός ''πολιτισμός'' την θέλουν σύμβολα, έχει
από όλα πλέον ο μπαξές. Στην Ελλάδα κερδίζουν συνεχώς έδαφος
όλων των ειδών οι πατέντες. Από τα καταστήματα που αναλαμβάνουν
να στείλουν στο σπίτι έτοιμα φαγητά σε πακέτο, μέχρι τα
μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι προθήκες των οποίων είναι γεμάτες
καθημερινά με σπιτικά φαγητά ή με φαγητά σπιτικής ψευδαίσθησης
και από τα ιταλικά εστιατόρια που στις δύο πίτσες στέλνουν
τη μία δώρο. Στον αντίποδα πάντως του γρήγορου φαγητού και
της ζωής σε "πακέτο" αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα
αντι-κίνημα από τους υπερασπιστές της παράδοσης, όχι μόνο
στη γεύση αλλά και στην πολιτισμική της εκδοχή. Το "Σλόου-Φουντ"
είναι τίτλος και ταυτοχρόνως η φιλοσοφία του "κινήματος"
το οποίο έχει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα "σκληρό πυρήνα"
και στην Ελλάδα με αρκετές δραστηριότητες.
ΣΛΟΟΥ ΦΟΥΝΤ Στόχος η διάσωση της γαστρονομικής παράδοσης
και η οινική διαπαιδαγώγηση σε συνδυασμό με μια διαφορετική
αντίληψη για τον τρόπο ζωής. Η κίνηση απλώθηκε γρήγορα σε
περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,
και αριθμεί πάνω από 150000 μέλη. Το σλόου-φουντ κάθε χώρας
χωρίζεται σε τοπικά συμπόσια όπου οι συμποσιάρχες δρουν
υπέρ των στόχων του κινήματος. Συγκεντρώνουν τα μέλη, θέτουν
στόχους, βοηθούν παραγωγούς ξεχασμένων προϊόντων και επιδίδονται
σε διάφορες δραστηριότητες. Η πιο εντυπωσιακή ήταν αυτή
τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΤΡΟΠ,
όπου οργανώθηκαν δύο θεματικά, όπως λέγονται, δείπνα με
τη συμμετοχή εκατοντάδων καλεσμένων. Το θέμα στα δείπνα
αυτά ήταν η εβραϊκή κουζίνα, η ποντιακή και η μακεδονική.
Ανάλογες δραστηριότητες γίνονται συστηματικά στην Ευρώπη,
όπου σωματεία και ενώσεις εκπαιδεύουν τους νέους, μαθητές,
φοιτητές κτλ. Στα μυστικά της γαστρονομίας, σε συνδυασμό
με μια άλλη αντίληψη για την ζωή στην καθημερινή της έκφανση,
αναβιώνοντας, κατά κάποιο τρόπο, τα αρχαιοελληνικά συμπόσια.
(Από τον ημερήσιο Τύπο, 9-5-2004)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΙΣΤΑ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ
ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Η λίστα αυτή εκδόθηκε
από το Νοσοκομειακό Κέντρο του CHEUMONT της Γαλλίας, βασισμένη
σε πληροφορίες που δόθηκαν οπό το ερευνητικό Νοσοκομείο
του VILLAJUIR. Η λίστα, με άλλα λόγια, αφορά τις επικίνδυνες
για τον άνθρωπο ουσίες που προσθέτουν οι βιομηχανίες τροφίμων
σε προϊόντα τους, προκειμένου να τα κάνουν πιο ελκυστικά
από πλευράς γεύσης, εμφάνισης και φυσικά για να μπορούν
ν' αντέχουν στο χρόνο. Τα κωδlκοποιημένα "Ε"-αναφέρονται
μαζί με το συστατικά του προϊόντος n αναγράψονταl διακριτικά
σε κάποιο άλλο σημείο της συσκευασίας. Ε100Ακίνδυνο Ε101
Ακίνδυνο Ε 102 Επικίνδυνο Ε1Ο3 Απαγορευμένο Ε 1 04 Ύποπτο
Ε105 Aπαγoρευμένo Ε110 Επικίνδυνο Ε 111 Απαγορευμένο Ε 120
Επικίνδυνο Ε 121 Απαγορευμένο Ε 122 Ύποπτο Ε123 Πολύ Επικίνδυνο
Ε 124 Επικίνδυνο Ε125 Απαγορευμένο Ε 126 Aπαγορευμένο Ε127
Επικίνδυνο Ε130 Απαγορευμένο Ε131 Καρκινογόνο Προϊόν Ε132
Ακίνδυνο Ε140 Ακίνδυνο Ε 141 Ύποπτο Ε 142 Καρκινογόνο Προϊόν
Ε 150 Ύποπτο Ε 151 Ύποπτο Ε 152 Απαγορευμένο Ε 1 53 Ύποπτο
Ε 160 Ακίνδυνο Ε161 Ακίνδυνο Ε 163 Ακίνδυνο Ε170 Ακίνδυνο
Ε171 Ύποπτο Ε 173Ύποπτο Ε174 Ακίνδυνο Ε175 Ακίνδυνο Ε180
Ύποπτο Ε181 Απαγορευμένο Ε200 Ακίνδυνο Ε201 Ακίνδυνο Ε202Ακίνδυνο
Ε203 Ακίνδυνο Ε210 Καρκινογόνο Προϊόν Ε211 Καρκινογόνο Προϊόν
Ε212 Καρκινογόνο Προϊόν Ε213 Καρκινογόνο Προϊόν Ε214 Καρκινογόνο
Προϊόν Ε215 Καρκινογόνο Προϊόν Ε217 Καρκινογόνο Προϊόν Ε220
Καταστροφή Βιταμίνης Β12 Ε221 Εντερικές Ενοχλήσεις Ε222
Εντερικές Ενοχλήσεις Ε223 Εντερικές Ενοχλήσεις Ε224 Εντερικές
Ενοχλήσεις Ε226 Εντερικές Ενοχλήσεις Ε230 Δερματικές Διαταραχές
Ε232 Δερματικές Διαταραχές Ε233 Δερματικές Διαταραχές Ε236
Ακίνδυνο Ε237 Ακίνδυνο Ε238 Ακίνδυνο Ε239 Καρκινογόνο Προϊόν
Ε240 Ύποπτο Ε241 Ύποπτο Ε250 Διαταραχές Πίεσης Ε251 Διαταραχές
Πίεσης Ε252 Διαταραχές Πιεσης Ε260 Ακίνδυνο Ε262 Ακίνδυνο
Ε263 Ακίνδυνο Ε270 Ακίνδυνο Ε280 Ακίνδυνο Ε281 Ακίνδυνο
Ε282 Ακίνδυνο Ε300 Ακίνδυνο Ε301 Ακίνδυνο Ε302 Ακίνδυνο
Ε3Ο3 Ακίνδυνο Ε304 Ακίνδυνο Ε305 Ακίνδυνο Ε306 Ακίνδυνο
Ε307 Ακίνδυνο Ε308 Ακίνδυνο Ε3Ο9 Ακίνδυνο Ε311 Έκζεμα Ε312
Έκζεμα Ε320 Χολnστερίνn Ε321 Χολnστερίνn Ε322 Ακίνδυνο Ε325
Ακίνδυνο Ε326 Ακίνδυνο Ε327 Ακίνδυνο Ε330 Καρκινογόνο Προϊόν
Ε331 Ακίνδυνο Ε332 Ακίνδυνο Ε333 Ακίνδυνο Ε334 Ακίνδυνο
Ε335 Ακίνδυνο Ε336 Ακίνδυνο Ε337 Ακίνδυνο Ε338 Πεπτική Διαταραχή
Ε339 Πεπτική Διαταραχή Ε340 Πεπτική Διαταραχή Ε341 Πεπτική
Διαταραχή Ε400 Ακίνδυνο Ε401 Ακίνδυνο Ε402 Ακίνδυνο Ε403
Ακίνδυνο Ε404 Ακίνδυνο Ε406 Ακίνδυνο Ε407 Πεπτική Διαταραχή
Ε408 Ακίνδυνο Ε410 Ακίνδυνο Ε411 Ακίνδυνο Ε413 Ακίνδυνο
Ε414 Ακίνδυνο Ε420 Ακίνδυνο Ε421 Ακίνδυνο Ε422 Ακίνδυνο
Ε450 Πεπτική Διαταραχή Ε461 Πεπτική Διαταραχή Ε462 Πεπτική
Διαταραχή Ε463 Πεπτική Διαταραχή Ε465 Πεπτική Διαταραχή
Ε466 Πεπτική Διαταραχή Ε471 Ακίνδυνο Ε472 Ακίνδυνο Ε473
Ακίνδυνο Ε474 Ακίνδυνο Ε475 Ακίνδυνο Ε477 Ύποπτο Ε480 Ακίνδυνο
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καρκινογόνο Προϊόν: Που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη
καρκινωμάτων. Απαγορcuμένο: Από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας
στις 1/1/77. Ακίνδυνο: Ακίνδυνες για την υγεία ουσίες. Ύποπτο:
Eξετάzoνrαι οι παρενέργειες. Ε123: Πολύ επικίνδυνο, απαγoρευμένo
στις ΗΠΑ και στην ΕΣΣΔ. Ο Ιρβιν Τάουμπ είνοl ο ανώτερος,
στα τρόφιμα ειδικευμένος, επιστήμων στο Kένrρo Ερευνών και
Αναπτύξεως του NάrιK του αμερικανικού στρατού, όπου έχει
εργασθεί τα τελευταία 26 χρόνιο. Έχει πάρει mυχίο χπμlκού
οπό το Κουίνς ΚόλετΖ της Νέας Υόρκης και διδακτορικό στην
Ανόργανο και Φυσική Χημεία το Πονεπιοτι'ιμlο τπς'ΜlνεΖότα.
Από το 7997, και με τον διορισμό του ως προϊστάμενου ερευνπrιKoύ
επlστiιμoνoς, ο δόκτωρ Τ60υμπ έχει διευθύνει ένα πρόγραμμα
εστιασμένο στην αξιοποίησή της, μέσο μικροκυμάτων, αποστειρώσεως
των τρoφίμων, της παρατάσεως της Ζωής στο ράφι αποθηκευμένων
τροφίμων, επιrυγχάνoνrας άδεια για την καrαναλωση rροφίμων
υπoβληθένrων σε ακτινοβολία.
Official
page >>>
|
Last
update by Webmaster: 05/03/2005>>> |
|
|
Χρησιμοποίηση ψυγείου
Στο ψυγείο οι τροφές διατηρούνται κρύες,παρεμποδίζεται η
συνεχή ψύξη η ανάπτυξη διάφορων μικροοργανισμών και με το
αεροστεγές κλείσιμο της πόρτας του αποφεύγεται η είσοδος
εντόμων,καταριδών,ποντικιών κ.α. Όταν τα κρέατα και ιδιαίτερα
τα ωμά δεν φυλάγονται στο ψυγείο ,συνήθως αλλοιώνονται ταχέως
από την ανάπτυξη διάφορων βακτηριδίων και γίνονται επικίνδυνα.Εξάλλου,η
ύπαρξη στα ψυγεία καταψύκτη,εκτός από λόγους οικονομίας,συμβάλλει
ακόμα περισσότερο,στην υγιεινή διατροφή της οικογένειας.Σήμερα
τα τρόφιμα είναι δυνατό να αγοραστούν καταψυγμένα κατάλληλα
συσκευασμένα και απηλλαγμένα από βακτηρίδια,χωρίς να έρχονται
σε επαφή με έντομα,πράγμα δύσκολο παλαιότερα με τα υπαίθρια
μαγαζιά και τις αγορές.Στον καταψύκτη,τα τρόφιμα είναι δυνατόν
να φυλαχτούν για ημέρες ή και εβδομάδες πριν χρησιμοποιηθούν.Σε
ορισμένες περιπτώσεις,τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι δυνατόν
να χάσουν μέρος από την ποιότητά τους με την αντικανονική
απόψυξη και ψύξη τους,κάτι βέβαια που μπορεί να αποφευχθεί.Ακόμη
στον καταψύκτη μπορεί να διατηρηθούν μαγειρευμένα τρόφιμα,που,όταν
αποψυχθούν ,είναι εξ΄ίσου υγιεινά με τα μη κατεψυγμένα.Πάντως,
πρέπει να θυμάται κανείς πάντα ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί
δεν καταστρέφονται με την ψύξη ΄ταν το τρόφιμο αποψυχθεί
και αποκτήσει αρκετά υψηλή θερμοκρασία, είναι δυνατόν να
επαναρχίσει η ανάπτυξη βακτηριδίων Τα τρόφιμα που απεψύχθησαν
πρέπει να μαγειρευτούν ή τα παρασκευασμένα να επαναμαγειρευθούν.
Official page |
Last
update by Webmaster: 05/03/2005>>> |
|
|
|
Όταν
δεν υπάρχει ψυγείο και πρόκειται να καθυστερήσει η παρασκευή
του κρέατος,πρέπει αυτό να κρεμάται στον αέρα.Με αυτό τον
τρόπο επιτυγχάνεται ξήρανση της εξωτερικής του στοιβάδας,που
συντελεί στην καθυστέρηση της ανάπτυξης βακτηριδίων.Όταν
το κρέας είναι σε θερμοκρασία δωματίου ,τότε όσο ταχύτερα
μαγειρεύεται,τόσο
αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηριδίων,γιατί η θερμοκρασία αυτή
ευνοεί την ανάπτυξή τους.
Χρήση χύτρας με αεροστεγές κλείσιμο
Πειράματα των Spallanzani και Pasteur έδειξαν ότι η σήψη
μαγειρευμένων κρεάτων και λαχανικών επέρχεται όταν ο αέρας
εισχωρεί μέσα στην κατσαρόλαμετά το μαγείρευμά τουςΦαγητό
βρασμένο σε κατσαρόλα για 5 min είναι δυνατόν να διατηρηθεί
για ολίγες ημέρες,αν δεν ανοιχθεί το καπάκι της,Γενικά,μπορεί
να διατηρηθεί τρόφιμο για ολίγες ημέρες εκτός ψυγείου,αν
όλη η μάζα του θερμανθεί και το θερμανθέν σκέπασμα του δοχείου
δεν ανοιχθεί καθόλου.
Καθορισμός σκευών
παρασκευής τροφίμων
Τα σκεύη παρασκευής των τροφίμων πρέπει να πλένονται με
σαπούνι ή απορρυπαντικό, με άφθονο ρέον ζεστό νερό.Βέβαια
το σαπούνι και τα απορρυπαντικά έχουν αντισηπτική δράση
αλλά μέτρια:δεν θανατώνουν όλους τους τύπους βακτηριδλιων,ενώ
δεν είναι δραστικά για τους σπόρους τους (π.χ. κλωστρίδια).Ακόμη,είναι
καλύτερα τα σκεύη ,μετά το πλύσιμό τους με σαπούνι ή απορρυπαντικό
,να εκπλένονται σχολαστικά με ζεστό νερό και να αφήνονται
να στεγνώσουν στον αέρα ,δηλαδή να μην σκουπίζονται με ύφασμα,γιατί
στο ύφασμα είναι δυνατόν να έχουν εγκατασταθεί μικρόβια
ανθεκτικά στα απορρυπαντικά και να επιμολύνουν τα σκεύη
κατά το σκούπισμα.
Αποφυγή επαφής με κατοικίδια ζώα
Εκτός από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων οι σκύλοι απαγορεύονται
να έρχονται στην κουζίνα ,ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει
εχινόκοκος.Για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων πρέπει να
χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σκεύη και τα περισσεύματα της
τροφής τους να συλλέγονται και να απορρίπτονται για να μη
προσελκύουν άλλα αδέσποτα ζώα.
Official page
>>> |
Last update by
Webmaster: 26/01/2005>>> |
|
|
|
Α)
Η Προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο
Το β-καροτένιο είναι η προβιταμίνη της βιταμίνης Α. Βοηθά
στη προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και μετατρέπεται
στον οργανισμό σε βιταμίνη Α η οποία ενισχύει την όραση,
βοηθά στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
ενώ συντελεί στην ανάπτυξη και στη διατήρηση γερών οστών
και υγειούς δέρματος, μαλλιών, δοντιών και ούλων. Επίσης
καταπολεμά την ξηρότητα του δέρματος και ισχυροποιεί την
υγεία των βλεννογόνων.
Β) Η Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη
Η βιταμίνη Β1 όπως όλες του συμπλέγματος Β είναι ο βασικός
παράγοντας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την
απελευθέρωση ενέργειας. Παράλληλα βοηθά στην ανάπτυξη και
την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
Επίσης αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα.
Γ) Η Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη
Η βιταμίνη Β2 βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ακόμα
συμβάλλει στη δημιουργία υγειούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών
ενώ βοηθά την όραση, καταπραϋνει οιδήματα στο στόμα, στα
χείλη, τη γλώσσα και βελτιώνει το μεταβολισμό.
Δ) Η Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη ή νικοτιναμίδιο
Η βιταμίνη Β3 είναι απαραίτητη για την σύνθεση των σεξουαλικών
ορμονών, την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος.
Αυξάνει την ενέργεια αξιοποιώντας κατάλληλα τις τροφές ενώ
μειώνει την ένταση των ημικρανιών, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια,
και την υψηλή πίεση του αίματος.
Ε) Η Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ
Η βιταμίνη Β5 βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος και
του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι σημαντική για την
καλή λειτουργία των επινεφριδίων και συμμετέχει στη μετατροπή
του λίπους και της ζάχαρης σε ενέργεια. Τέλος μειώνει τα
τοξικά αποτελέσματα πολλών αντιβιοτικών.
ΣΤ) Η Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη
Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων,
των λιπών και των πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική
λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυικού συστήματος.
Επίσης δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και αντισώματα.Συγκεκριμένα
στις γυναίκες παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της έκκρισης
της προλακτίνης και καταπραϋνει τα προεμμηνορυσιακ'α συμπτώματα.
Ζ) Η Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη
Η βιταμίνη Β12 σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια
καθώς διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Παράλληλα επιταχύνει
την πεπτική διαδικασία, αυξάνει την ενεργητικότητα και ελατώνει
τον εκνευρισμό. Βελτιώνει την μνήμη, τη συγκέντρωση και
την ισορροπία.
Η) Φολικό ή φυλλικό οξύ Το
φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Μειώνει
την αρτηριοσκλήρυνση και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της αναιμίας και για
τη σύνθεση του DNAκαι του RNA του οργανισμού και συμβάλλει
στην υγεία του δέρματος. Τονώνει την όρεξη.
Θ) Η Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ
Η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαβαίνοντας
αρκετές ιώσεις και τα κρυολογήματα. Σε συνδιασμό μάλιστα
με τον ψευδάργυρο είναι πολύ πιθανό να μπορεί να αποτρέψει
το κρυολόγημα. Ακόμα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και
αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Διατηρεί υγιές το δέρμα
και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση.
Ι) Η Βιταμίνη D3 ή καλσιφερόλη Η
βιταμίνη D3 ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο και άρα
είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών. Βοηθά
στην αφομοίωση της βιταμίνης Α, στην καλύτερη απορρόφηση
του ασβεστίου και στην πρόληψη των κρυολογημάτων σε συνδιασμό
με τις βιταμίνες Α και C.
IA) H Βιταμίνη Ε Η βιταμίνη
Ε είναι πολύ σημαντική αφού αποτελεί τον πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό
παράγοντα. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει
την επούλωση των πληγών. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση
και συνβάλλει στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης
στεφανιαίας νόσου.
ΙΒ) Η Βιταμίνη Η ή βιοτίνη
Η βιταμίνη Η συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και
των αμινοξέων. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
και ανακουφίζει από τους μυικούς πόνους ενώ η Βιταμίνη Κ
βοηθά στην κατάλληλη πήξη του αίματος και στην αποφυγή εσωτερικών
αιμορραγιών.
ΜΕΤΑΛΛΑ
Α) Ο Σίδηρος ο οποίος είναι
απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων
ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου
στα διάφορα όργανα και τους μύς. Βοηθά στην ανάπτυξη, αυξάνει
την αντίσταση στις ασθένειες και προλαβαίνει την κόπωση.
Β) To Aσβέστιο που συντελεί
στην υγεία των δοντιών και των οστών και σε συνδιασμό με
το μαγνήσιο, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Παίρνει μέρος
στην πήξη του αίματος, στην ενεργοποίηση ενζύμων ενώ συναντάται
και στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Όμως δεν πρέπει να λαμβάνεται
από άτομα που πάσχουν από νεφρολιθιάσεις.
Γ) Ο Φώσφορος είναι απαραίτητος
για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την ομαλή λειτουργία
της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Παρέχει
ενέργεια και ζωντάνια επειδή βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών
και των αμύλων. Επίσης μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας.
Δ) Το Μαγνήσιο είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο για την ομαλή
λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών.
Επίσης είναι σημαντικό για τη δράση πολλών ενζύμων. Βοηθά
στην κατάθλιψη και τις χολολιθιάσεις.
Ε) Ο Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος
στο γεννητικό σύστημα του άρρενα και χρήσιμος στο δέρμα,
τα νύχια, τα δόντια, το ήπαρ, στην παραγωγή ινσουλίνης και
τα μαλλιά. Βοηθά στη θεραπεία των πληγών και στην αντιμετώπιση
των ιών και ιδιαίτερα της γρίπης. Αν υπάρχει έλλειψη ψευδάργυρου
εμφανίζονται στα νύχια άσπρα σημάδια και ξεφλουδίζονται
ή σπάζουν.
ΣΤ) Ο Χαλκός είναι απαραίτητος
στο μεταβολισμό των κυττάρων και στην παραγωγή του συνδετικού
ιστού. Βοηθά στην αποθήκευση και το μεταβολισμό του σιδήρου
σε μορφή αιμοσφαιρίνης, καθώς και στο σχηματισμό ερυθροκυττάρων.
Επίσης απομακρύνει από το πλάσμα του αίματος τις ελεύθερες
ρίζες.
Ζ) Το Μαγγάνιο συμμετέχει στο
σχηματισμό του συνδετικού και του νευρικού ιστού, των οστών,
την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή ενώ το Κάλιο προστατεύει
την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί
την ισορροπία του ύδατος στον οργανισμό.
Η) Το Νάτριο συμμετέχει στην
ενεργοποίηση των μυών και των κυττάρων του νευρικού συστήματος
και το Ιώδιο βρίσκεται και επηρεάζει τον θυροειδή αδένα.
Ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη πνευματική
αντίδραση, έλλειψη ενεργητικότητας και αύξηση βάρους.
Θ) Ο Χρυσός διεγείρει την κυτταρική
λειτουργία. Βοηθά στις ρευματοπάθειες ενώ ο Αργυρος βοηθά
τον οργανισμό σε διάφορες λοιμώξεις. Τέλος το Φθόριο συνδέεται
με το ασβέστιο και συντελεί στην υγεία των οστών. Δεν πρέπει
να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από νεφρολιθιάσεις.
Ιχνοστοιχεία
A) To Σελήνιο που είναι σημαντικός
αντιοξειδωτικός παράγοντας. Καθυστερεί τη γήρανση του δερματος,
διατήρει την ελαστικόητα των ιστών και αυξάνει την αντοχή.
Οπως και ο ψευδάργυρος,παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή
στους άρρενες και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Προσοχή όμως γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό για
τον οργανισμό.
B)Το Μολυβδαίνιο ενεργοποιεί
πολλά χρήσιμα ένζυμα στον οργανισμό μας ενώ το Χρώμιο συνεργάζεται
με την ινσουλίνη στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επηρεάζει
τον μεταβολισμό των υδρατανθράκων και των λιπιδίων και βοηθά
στην ανάπτυξη.
Γ) Τέλος το Νικέλιο συμμετέχει
στη λειτουργία πολλών ενζύμων.
Official page
>>> |
Last update by
Webmaster: 26/07/2003 >>> |
|
|
|
Η
παγκόσμια παραδοχή της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπου
υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παραδοσιακά
ελληνικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά από άποψη οργανοληπτικών
χαρακτηριστικών, δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για τις
παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες του κλάδου των
τροφίμων και ποτών. Η επιτυχία αυτού του στόχου, όμως. προϋποθέτει
την τυποποίηση των τροφίμων. ώστε τα προϊόντα αυτά να παρουσιάζουν
σταθερά υψηλή ποιότητα και να προσαρμόζονται με τις σύγχρονες
αντιλήψεις περί ορθής και ασφαλούς πρακτικής στην παραγωγή
τροφίμων.
Τα τελευταία
χρόνια η ομάδα μας ξεκίνησε, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων
και πανεπιστημίων, μια σειρά από ερευνητικά έργα με αντικείμενο
την διαμόρφωση πλαισίου καταγραφής και συστηματικής μελέτης
των παραδοσιακών τροφίμων και συνταγών. Κύριος στόχος είναι
η αποσαφήνιση του ρόλου της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής
στην υγεία, η διαμόρφωση διαιτολογίων που βασίζονται στην
παραδοσιακή ελληνική διατροφή, και η μελέτη της ιστορικής
και λαογραφικής ταυτότητας των ελληνικών τροφίμων και συνταγών
για περαιτέρω χρήση σε περιπτώσεις διεκδίκησης ιδιοτυπίας.Στην
προσέγγιση αυτή στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου (Ι) ΝUNSU-STRIDE
ΗΕLLas quot;Διατροφική πολιτική για την ανάπτυξη ερευνητικής
υποδομής και παροχή υπηρεσιών" (1992-1994) μελετήθηκαν
η φέτα, η φασολάδα και ο μουσακάς. Στο πλαίσιο του (2) ΕΠΕΤ
ΙΙ-ΑΞΙΑ 7 " Διατροφική πολιτική: Ενίσχυση ερευνητικής
υποδομής και ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την ελληνική δίαιτα"
(1997-1998) μελετήθηκαν τα κρητικά χορτοπιτάκια, το παστέλι,
το τυρί Σίφνου και η ανάλατη μυζήθρα. Τέλος στο έργο (3)
ΕΠΕΤ II-97-ΔΙΑΤΡΟ-30 "Συμβολή των παραδοσιακών ελληνικών
τροφίμων και φαγητών στην υγεία των καταναλωτών" (1999-2001)
μελετήθηκαν οι εξής 11 συνταγές: δύο διαφορετικές συνταγές
χορτόπιτας (Ηπείρου και Μακεδονίας), ελληνικές παραδοσιακές
σαλάτες όπως τζατζίκι, ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα,
τοπικές συνταγές όπως μελιτζάνα τσακώνικη, ρεβυθοκεφτέδες
Σίφνου και κολοκυθάκια τηγανητά Λήμνου, γλυκά του κουταλιού
καθώς επίσης και συνταγές που τείνουν να εκλείψουν όπως
το παραδοσιακό γιαούρτι και το επτάζυμο ψωμί.
Και τα 3 παραπάνω ερευνητικά έργα συν-χρηματοδοτήθηκαν από
την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή
Ένωση
Η μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων είναι πολύπλευρη
και περιλαμβάνει:
•Μελέτη της λαογραφικής και ιστορικής ταυτότητας των τροφίμων
με στόχο την καταγραφή και διατήρηση στοιχείων της Ελληνικής
διατροφικής κληρονομιάς, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν
λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
•Καταγραφή της παραδοσιακής παρασκευής των τροφίμων σε οπτικοακουστικό
υλικό (βιντεοκασέτες). Οι ταινίες αυτές αφενός αποτυπώνουν
την τεχνολογία παρασκευής αφετέρου χρησιμοποιούνται για
την προβολή των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων τόσο σε
εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
•Τεχνολογική μελέτη για την παραγωγική διαδικασία και νομοθετική
κατοχύρωση της βιομηχανικής ή ημιβιομηχανική παραγωγής του
εξεταζόμενου τροφίμου
•Προσδιορισμό της θρεπτικής αξίας τόσο των σύνθετων τροφίμων
όσο και των πρώτων υλών παρασκευής τους. Συγκεκριμένα προσδιορίζονται
ενεργειακή αξία. υγρασία, πρωτείνες, ολικά λιπίδια, υδατάνθρακες,
λιπαρά οξέα. χοληστερόλη, διαιτητικές ίνες. μέταλλα-αμέταλλα.
βιταμίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Με τον τρόπο
αυτόν συγκεντρώνονται επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν
την επίδραση στην υγεία των ελληνικών πρώτων υλών και φαγητών,
υποβοηθώντας την προώθηση τους ενώ συγχρόνως εμπλουτίζονται
οι Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών με τα
νέα αυτά δεδομένα.
•Διαμόρφωση τεκμηριωμένων φακέλων σχετικά με το παραδοσιακό
χαρακτήρα των υπό μελέτη τροφίμων και φαγητών για περαιτέρω
χρήση σε περιπτώσεις διεκδίκησης ιδιοτυπίας.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας συμβάλλουν
στην διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στο εσωτερικό
όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση στην ευεργετική επίδραση
τους στην υγεία, ενώ παράλληλα ωφελούν εθνική οικονομία
και συντελούν στην διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
(1). Συνεργαζόμενοι φορείς: Γενικό Χημείο του Κράτους. Εταιρία
Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων
(ΕΤΑΤ Α.Ε.). ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και ΕΛΑΙΣ Α.Ε.(2). Συνεργαζόμενοι
φορείς: Γενικό Χημείο του Κράτους και Εταιρία Έρευνας και
Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.).(3).
Συνεργαζόμενοι φορείς: Εταιρία Έρευνας και Τεχνολογικής
Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.). Εργαστήριο Χημείας
και Ανάλυσης Τροφίμων-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ.
Οlympic CateringΑ.Ε. και Hellenic Catering Α.Ε.
Official
page >>> |
Last update by
Webmaster: 15/07/2003 >>> |
|
|
|
Συνιστώμενες
ημερήσιες ποσότητες από τις τέσσερις βασικές ομάδες
τροφίμων
Ομάδες
τροφίμων
|
Συνιστώμενη
ποσότητα*
|
Γάλα
και προιόντα γάλακτος |
Παιδιά
<9 ετών:2-3 φλυτζάνια **
Παιδιά 9-12 ετών:23 φλυτζάνια
Έφηβοι: 24 φλυτζάνια
Ενήλικες: 22 φλυτζάνια
Εγκυμονούσες:E3 φλυτζάνια
Θηλάζουσες:24 φλυτζάνια
|
Κρέατα
1 μερίδα:60-90 gr άπαχο,χωρίς οστά,μαγειρευμένο |
Κρέατα-όρνιθες-Ψάρια:2
μερίδες
αυγά:2
Όσπρια:1 φλυτζάνη ξηρά(υποκατάστατο κρέατος)
Αραχιδέλαιο:4 κοχλιάρια σούπας |
Λαχανικά-Φρούτα |
4
μερίδες
Συμπεριέλαβε:
1 μερίδα πράσινο ή κίτρινο λαχανικό ή φρούτο πλούσιο
σε βιταμίνη Α,τουλάχιστο κάθε δεύτερη ημέρα
1 μερίδα πηγής πλούσιας σε βιταμίνη C (Εσπεριδοειδή
ή φρούτα ή λαχανικά ή πατάτες) |
¶ρτος
και δημητριακά |
4
ή περισσότερες μερίδες
1 μερίδα ισοδυναμεί:1 φέτα ψωμί ή 1 φλυτζάνι |
Κατα
βούληση η ανάγκη:βούτυρο,μαργαρίνη,έλαιο,σάκχαρη κ.ο.κ.
**1 φλυτζάνι γάλα =250 ml
Aριθμός γευμάτων
Η συνολική ημερτήσια τροφή κατανέμεται σε γεύματα που
οα αριθμός τους ποικίλει απο 1 μέχρι 7(3 κύρια και 4
ενδιάμεσα προγεύματα)Η κατανομή αυτή υπαγορεύεται απο
λόγους ανατομικούς και κυρίως από την περιορισμένη χωρητικότητα
του στομάχου.Ο ακριβής αριθμός των γευμάτων εξαρτάται
από τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας (π.χ.κλιματολογικές
συνθήκες),τη φύση της εργασίας κάθε ατόμου,την οικονομική
κατάστσταση κ.α.Έτσι,ένας φτωχός εργάτης είναι δυνατόνα
τρώει ένα γεύμα την ημέρα:το βραδινό,Αντίθετα,άτομα
με οικονομικές κυρίως δυνατότητες είναι δυνατό να τρώει
μέχρι και έξι γεύματα.
Από μελέτες που έγιναν σε τρεις διαφορετικές ομάδες
ατόμων (α)σε προσωπικό εργαστηρίου που υπεβλήθη σε εργομετρική
δοκιμασία (β)σε καθηγητές και μαθητές σχολείων (γ)σε
εργάτες εργοστασίων και αφορούσε το συσχετισμό της μυικής
απόδοσης (μηχανική απόδοσηεργασίας προς το άθροισμααπόδοσης
εργασίας και παραγωγής θερμότητας)και των λαμβανομένων
γευμάτων ,διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
-η μυική απόδοση των ατόμων παρουσιάζει ένα ελάχιστο
πριν από τη λήψη του γεύματος και ένα μέγιστο μια ώρα
μετά το γεύμα και στη συνέχεια ελαττώνετα.Τέτοια μέγιστα
απόδοσης κατεγράφησαν για κάθε γεύμα ή πρόγευμα.
-Η μυική τους απόδοση επηρεάζεται δυσμενώς κάθε φορά
που ένα γεύμα δεν δίνεται,είτε από αμέλεια είτε για
λόγους πειραματισμού.Έτσι διαπιστώθηκε ότι,όταν το άτομο
λαμβάνειόλα τα γεύματα που έχει συνηθίσει να τρώγει
και μάλιστα πέντε γεύματα ημερεσίως,η μυική του απόδοση
παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Για τη λήψη αυξημένου αριθμού γευμάτων ημερεσίως έχουν
διαπιστωθεί αντιρρήσεις με το αιτιολογικό ότι με τη
συχνή λήψη τους ,δεν δίνεται στο στομάχι ο αναγκαίος
χρόνος να εκκενωθεί και να αναπαυθεί πριν από τη λήψη
νέου γεύματος .Οι αντιρρήσεις αυτές δεν φαίνεται να
έχουν βάση ,γιατί άλλα όργανα ,όπως η καρδιά,οι πνεύμονες,οι
νεφροί,ακόμη και το λεπτό έντερο λειτουργούν συνεχώς
,άρα δεν απαιτείται ανάπαυση.Αλλά και η εκκένωση του
στομάχου δεν έχει βαση φυσιολογική και μάλιστα είναι
δυνατό να είναι επιβλαβής για την υγεία ,γιατί,όταν
το γαστρικό υγρό δεν αραιώνεται με τις λαμβανόμενες
τροφές,είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσπεψία και
έλκη.Για το λόγο αυτό οι αλκοπαθείς αισθάνονται καλύτερα
με τη λήψη μικρών ποσοτήτων τροφλης σε συχνά διαστήματα
και αισθάνονται ακόμη καλύτερα με συνεχή ενδογαστρική
χορήγηση γάλακτος.
Για τους λόγους αυτούς συνιστάται η σύνθεση των διάφορων
μικρογευμάτων που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας
να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν τις θρεπτικές
και συμπληρωματικές ουσίες,όπως,π.χ μπανάνα,(ασκορβικό
οξύ),ένα ποτήρι γάλα,σάντουιτς με ντομάτα ή σαρδέλα
και να αποφεύγονται τρφές αποτελούμενες μόνο από υδατάνθρακες,όπως
γλυκά,μπισκότα,σακχαρούχα αναψυκτικά.
Ημερήσιο Σιτηρέσιο
Κατά το σχεδιασμό του στηρεσίου πρέπει να λαμβάνονται
υπ'όψι οι τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων σε συνδυασμό
με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες διατροφής
του ατόμου.Ακόμη,είναι απαραίτητη ηλήψη των αναγκαίων
ποσοτήτων λευκώματος .Αν απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων
θερμίδων,αυξάνεται ο αριθμός των μερίδων ή εμπλουτίζονται
και με άλλες ουσίεςόπως βούτυρι,έλαιο,μαργαρίνη,σάκχαρη
κ.α. Ο πίνακας 2 δείχνει την περιεκτικότ5ητα διάφορων
τροφίμων σε πρωτείνες,ο πίνακας 3 τις ποσότητες τροφίμων
που περιέχουν 35 γρ ζωικού λευκώματος και οπίνακας 4
την περιεκτικότητα σε πρωτείνες ενός πρότυπου ημερήσιου
σιτηρεσίου (δηλαδή την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα)
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνες
|
Παρασκευασμένο |
Πρωτείνες |
Τρόφιμο |
gr |
gr |
βοδινό,σπάλα(ωμοπλάτη)ψητή |
90 |
13,4 |
Βοδινό,χάμπουργκερ |
50 |
20,5 |
Βοδινό
μηρός |
90 |
24,70 |
Βοδινό,club
steak |
120 |
27,60 |
Aρνί
μηρός |
90 |
21,60 |
Συκώτι(μοσχαρίσιο,χοιρινό) |
90 |
20,4 |
Χοιρινό
φιλέτο |
90 |
20,7 |
Χοιρομήριο |
90 |
20,7 |
Μοσχάρι
μηρός ή σπάλα |
90 |
25,2 |
Κοτόπουλο
ψητό στη σχάρα |
1/4 |
22,4 |
Κοτόπουλο
τηγανητό στήθος |
120 |
26,90 |
Κοτόπουλο
βραστό(μηρός ή στήθος) |
1
ή 1/2 |
26,50 |
Πάπια
ψητή,(φέτες) |
3 |
20,6 |
Χήνα
ψητή,(φέτες) |
3 |
25,3 |
Γαλοπούλα(φέτες) |
3 |
27,8 |
Βακαλάος |
90 |
20,2 |
Στρείδια
μέσου μεγέθους |
6 |
15,10 |
Σολομός(Φλυτζάνι) |
2/3 |
20,5 |
Τόνος(Φλυτζάνι) |
1/2 |
15,90 |
Αραχιδέλαιο(κοχλιάριο
σούπας) |
4 |
15,9 |
Γάλα(Φλυτζάνι) |
1 |
8,5 |
Ποσότητες δάφορων τροφίμων
που περιέχουν 35 γρ ζωικού λευκώματος
Είδος
τροφίμου |
Ποσότητα
μη |
Ποσότητα
παρασκευασμένου |
Γάλα |
1
λίτρο |
1
λίτρο |
Τυρί
|
1389 |
1389 |
Αυγά |
2609 |
2609 |
Βοδινό
κρέας μηρός |
1809 |
1159 |
Κρέας
χοιρινό μηρός |
1609 |
1409 |
Μπέικον |
2709 |
1459 |
Συκώτι |
2109 |
1209 |
Κοτόπουλο |
1509 |
1209 |
Βακαλάος |
2559 |
1709 |
Γλώσσα |
2709 |
1759 |
Ρέγγα |
2109 |
1609 |
Περιεκτικότητα σε πρωτείνες
ενός πρότυπου ημερήσιου σιτηρεσίου
Είδος
Τροφίμου |
Ημερήσια
Ποσότητα (Τροφίμου gr ή ml) |
Περιεκτικότητα
σε πρωτείνες |
Ποσότητα
Πρωτεινών |
¶ρτος |
2509 |
8 |
20 |
Γάλα |
500
ml |
3,1 |
17 |
Μπέικον |
759 |
14 |
10,5 |
Αυγά |
509 |
12 |
6 |
Κρέας |
1259 |
20 |
25 |
Τυρί |
509 |
25,4 |
12,7 |
Βούτυρο |
509 |
10,4 |
0,2 |
Πατάτες |
1009 |
1,4 |
1,4 |
Λαχανικά |
1009 |
1,1 |
1,1 |
Μαρμελάδα |
259 |
0,6 |
0,15 |
Σάκχαρη |
509 |
0 |
0 |
ΣΥΝΟΛΟ |
|
|
94,05 |
Ο σχεδιασμός του ημερήσιου σιτηρέσιου αναφέρεται
στη σύνθεση των τριών βασικών γευμάτων πρωινού,μεσημεριανού,βραδινού.Το
πρωινό γεύμα δεν πρέπει να περιέχει μόνο υδατάνθρακες
(άρτο ή φρυγανιά ή γλυκό ή καφέ)γιατί απορροφούνται
γρήγορα ,δηλαδή εισέρχονται ταχέως στην κυκλοφορία και
προκαλούν στην αρχή απότομη αύξηση του σακχάρου του
αίματος και στη συνέχεια απότομη πτώση του,με αποτέλεσμα
να δημιουργείται αίσθημα κούρασης.Η λήψη υδατανράκων
πρέπει να συνδυ'αζεται με λήψη πρωτεινών (ζαμπόν,μπέικον
ή αυγά)και λίπους (βούτυρο)γιατί με το συνδυασμό αυτό
το σάκχαρο του αίματος αυξάνει προοδευτικά και αργά
και αποφεύγονται έτσι οι απότομες μεταβολές του.Οι ημερήσιες
ανάγκες σε βιταμίνη C μπορούν να καλυφθούν στο πρωινό
γεύμα με τη λήψη χυμού πορτοκαλιού ή χυμού ντομάτας
ή γκρέιπ φρούτ.Το μεσημεριανό γεύμα αποτελεί συνήθως
το κύριο γεύμα της οικογένειας και περιέχει όλες τις
απαραίτητες ουσίες για μια σωστή διατροφή.Αν όμως τα
μέλη της οικογένειας δεν επιστρεφουν το μεσημέρι στο
σπίτι ,αλλά αντίθετα παίρνουν μαζί τους πρόχειρη τροφή,τότε
το κύριο γεύμα είναι το βραδινό.
Ο πίνακας 5 αποτελεί ημερήσιο
οδηγό διατροφής αποτελούμενο από τρί ακύρια γεύματα
Πρωινό
γεύμα
-Φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C δημητριακά ή/και
ψωμί ζεστό ή ψημένο τόστ
-Βούτυρο ή μαργαρίνη
-Γάλα για την παρασκευή δημητριακών προιόντων
και για πόσιμο
-Αυγό(να σερβίρεται συχνά και σε μη χορήγηση
να αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος για λήψη
των απαιτούμενων ζωικών πρωτεινών)
-Καφές για τους ενήλικες
Μεσημεριανό γεύμα
-κύριο πιάτο:να περιέχει αυγά,τυρί,κρέας,ψάριή
πουλερικό σε μορφή σούπας,σαλάτα ,σάντουιτς
ή της κατσαρόλας
-Λαχανικά:κατά προτίμηση ωμά
-Ψωμί και βούτυρο ή μαργαρίνη
-απλό επιδόρπιο:γαλατόπιτα,ζελές,παγωτό ή φρούτο
-γάλα για τα παιδιά
Βραδινό γεύμα
-Κρέας πουλερικό ή ψάρι:1 κανονική μερίδα-λαχανικά:2
μερίδες π.χ 1 μερίδα πατάτες και μία μερίδα
λαχανικό με πράσινα ή κίτρινα φύλλα
-Σαλάτα λάχανο ή φρούτο
-Επιδόρπιο:1 μερίδα φρούτο,εκτός αν δόθηκε το
μεσημέρι ή στη σαλάτα-γάλα για τα παιδιά |
Ο σχεδιασμός σιτηρεσίου για όλη την οικογένεια είναι
δύσκολος και πολυπλοκότερος από ότι για συγκεκριμένο
άτομο.Σ κάθε οικογένεια υπάρχουν άτομα με διαφορετικές
ηλικίες και κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές του.ΈΑτσι,το
οικογενειακό σιτηρέσιο πρέπει να χαρακτηρίζεται από
προσαρμοστικότητα,για να μπορεί να ανταποκρίνεται,κατά
το δυνατόν σε όλα τα μέλη.
Κατά το σχεδιασμό του
οικογενειακού σιτηρέσιου πρέπει να λαμβάνονται υπ'όψιν
οι ακόλουθοι παράγοντες
-η
οικονομική κατάσταση της οικογένειας :δεν
αρκεί να γίνονται υψηλές δαπάνες για την αγορά τροφίμων
,αλλά αυτά να αποτελούν μια σωστή υγειινή διατροφή
-αντίθετα η αγορά φτηνών
τροφίμων είναι ενδεχόμενο ,αν δεν γίνει
ορθολογικά να καταλήξει
σε διατρφή από την οποία λείπουν ορισμένα χαρακτηριστικά
της στοιχεία,όπως η επάρκεια της σε ενέργεια ,πρωτείνες,βιταμίνες,ανόργανα
στοιχεία
-η συμμετοχή όλων των τροφίμων στο σιτηρέσιο
-η εναλλαγή των τρφίμων , το καλό μαγείρευμα και η ευχάριστη
παρουσίαση του φαγητού
-η σημασία των 4 τεσσάρων βασικών ομάδων θρεπτικών ουσιών
αλλά και άλλοι παράντες πρέπει να λαμβάνονται υπ'οψιν
όπως:
-η μορφή και το χρώμα του γεύματος:ένα γεύμα από αλεσμένο
κοτόπουλο ,πουρε και κρέμα κουνουπίδι ,παρόλο που έχει
τη μορφή της κρέμας ,το ίδιο λευκό χρώμακαι τις απαραίτητες
θρεπτικές ουσίες ,δεν είναι ελκυστικό και ορεκτικό
-ο τρόπος παρασκευής και και χρησιμοποίησης ενός τροφίμου:μπορεί
να χρησιμοποιηθεί π.χ ο αρακάς ή φρούτο σε κονσέρβα
αντί για φρέσκα ,της εποχής όταν έχει γίνει καλή κονσερβοποίηση.
-η πηγή πρέλευσης και η μορφή του τροφίμου:το γάλα εβαπορέ
και το μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη που είναι κατά
κανόνα φθηνότερο από τοφρέσκο πλήρες γάλα ,χρησιμοποιούνται
εξίσου καλά με το φρέσκο όταν πίνονται μόνα τους ή προστίθενται
σε άλλα τρόφιμα (γάλα σκόνη πίνεται πολύ ευχάριστα διαλυμένο
σε κρύο νερό).
-η προηγούμενη κατάλληλη επεξεργασία ενός τροφίμου,όπως
π.χ. της μαργαρίνης που είναι πολύ φθηνή από το βούτυρο
και εξίσου θρεπτική με αυτό όταν ενισχυθεί προηγούμενα
με βιταμίνη Α.
-το κρέας από διάφορα μέρη του ζώου μικρότερης αξίας
είναι το ίδιο θρεπτικά με τις ακριβές μπριζόλες ή το
φιλέτο,όπως ακόμη το χοιρινό συκώτι ή μασχαρίσιο έχει
την ίδια θρεπτική αξία με το ακροβότερο συκώτι μοσχαρίσιου
.Όταν το κρέας είναι ακριβό τότε τα κύρια γεύματα είναι
δυνατόν να αντικατασταθούν από φασόλια,αρακά,τυρί και
αυγά.
-η παρασκευή ορισμένων τροφών όπως τα κουλούρια ,κέικ
ή η χρησομοποίηση αλεύρου βρώμης ,κοστίζει πολύ φθηνότερα
από τα έτοιμα.
Εβδομαδιαίο σιτηρέσιο
Το οικογενειακό σιτηρέσιοκαι κτρίως τα βασικά του μέρη,πρέπει
να σχεδιάζεται για 1(μία)εβδομάδα.Κύρια στοιχεία του
αποτελούν οι τέσσερις βασικές ομάδες θρεπτικών ουσιών
στις οπίες προστίθενται,κατά βούληση των μελών της οικογένειας
και άλλες ουσίες ενώ έχουν προβλεφθεί μικροαλλαγές στα
επιμέρους γεύματα και αοπό ημέρα σε ημέρα.Ο σχεδιασμός
αυτός έχει και την οικονομική του σημασία γιατί τα τρόφιμα
δεν αγοράζονται την τελευταία στιγμή και από οπουδήποτε,ενώ
παράλληλα αποφεύγεται η παρασκευή φαγητών της στιγμής,όπως
π.χ. οι μπριζόλες
Πρωινό
Γεύμα |
Μεσημεριανό
Γεύμα |
Δευτέρα:Κομπόστα
δαμάσκηνο,αλεύρι βρώμης,
μπέικον,ψημένο ψωμί,βούτυρο ή μαργαρίνη,
γάλα,καφές |
Τοματόσουπα,ομελέτα
με σπανάκι και σέλινο,βούτυρο ή μαργαρίνη,βουτήματα
γάλα (για παιδιά),καφές(ενήλικες).Τυρί,φασόλια
με βούτυρο και καρότα,βούτυρο ή μαργαρίνη,φρούτα, |
Τρίτη:Πορτοκάλι,κρέμα
σιτά
λευρου,αυγό,ψωμί ψημένο,
βούτυρο ή μαργαρίνη,γάλα,
καφές |
Χορτόσουπα,κιμάς,μπισκότα,παγωτό
γάλα(παιδιά),καφές(ενήλικες) |
Τετάρτη:Γκρέιπ
φρούτ,δημητριακά,αυγό,ψωμί
ψημένο,βούτυρο ή μαργαρίνη,γάλα,καφές |
Σάντουιτς
με αυγό,ζελές φρουτοσαλάτα,πουτίγκα σοκολάτα,
μηλόπιτα,γάλα(παιδιά),καφές(ενήλικες) |
Πέμπτη:Χυμός
ντομάτας μπέικον,ψωμί ψημένο,βούτυρο ή μαργαρίνη,
γάλα,καφές |
Κρέας
με σπαράγγια,πατάτες,σάντουιτς,
βερίκοκο,κουλουράκια,γάλα(παιδιά),
καφές(ενήλικες |
Παρασκευή:Χυμός
πορτοκάλι,
δημητριακά,αυγό,ψωμί ψημένο,βούτυρο ή μαργαρίνη,γάλα,καφές |
Φασόλια
φούρνου,ταραμοσαλάτα,ψωμί
από καλαμπόκι,βούτυρο ή μαργαρίνη,μπανάνα,γάλα(παιδιά),
καφές(ενήλικες |
Σάββατο:Χυμός
ανανά,κρέμα
από σιτάλευρο,με σταφίδα,
αυγό ποσέ,ψωμί ψημένο,
βούτυρο ή μαργαρίνη,
γάλα,καφές
|
Φασόλια
φούρνου,τοματοσαλάτα,ψωμί
από καλαμπόκι,βούτυρο ή μαργαρίνη,
μπανάνα,γάλα(παιδιά),
καφές(ενήλικες |
Κυριακή:1/2
ανανάς,δημητρια-
κά,λουκάνικο,ψωμί ψημένο,
βούτυρο ή μαργαρίνη,
γάλα,καφές |
Kοτόπουλο
ψητό με σάλτσα πουρέ πα-
τάτας και μπρόκολο,σαλάτα ντομάτα,
ψωμί ,βούτυρο ή μαργαρίνη,παγωτό,
γάλα(παιδιά),καφές(ενήλικες) |
|
Βραδινό
Γεύμα |
Δευτέρα: |
Μοσχάρι
ψητό,πουρές,αρακάς με βούτυρο |
Τρίτη: |
Μπριζόλα
χοιρινή ψητή,πατάτες,σαλάτα μαρούλι,ψωμί,
βούτυρο ή μαργαρίνη,ψητό μήλο,γάλα ή καφές |
Τετάρτη: |
Μπριζόλα-Χαμπουργκερ,
πατάτες βραστές,
καρότα τοματοσαλάτα,ψωμί βούτυρο ή
μαργαρίνη,φρούτο, γάλα,καφές |
Πέμπτη: |
Συκώτι
ψητό,πατάτες φούρνου,κρεμμύδια τηγανητά,
λάχανο,ψωμί,βούτυρο ή μαργαρίνη,γάλα,καφές |
Παρασκευή: |
Βακαλάος
ψητός με σάλτσα,πατάτες ψητές,κοκκινογούλια,σέλινο,ψωμί,βούτυρο
ή μαργαρίνη,
γάλα,καφές |
Σάββατο: |
Μοσχάρι
πατάτες,λαχανα βραστά,τυρί,ψωμί,βούτυρο
ή μαργαρίνη,χυμός πορτκάλι,γάλα,καφές |
Κυριακή: |
Σάντουιτς
με σαλάτα ανανά,τυρί,κράκερς σοκολάτα,γάλα
καφές |
Το
οικογενειακό σιτηρέσιο και κυρίωςτα βασικά του μέρη,πρέπει
να σχεδιάζεται για
μια(1) εβδομάδα.
Official page>>>
In the photo:
|
Last update
by DamX: 25/01/2005>>> |
|
|
|
|
Για να πούμε πως πρέπει να τρέφεται ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή από τη στιγμή
που θα γεννηθεί, για να ζήσει πολλά χρόνια γεμάτα από υγεία και δημιουργία, χρειάζεται
να διαιρέσουμε τη ζωή του ανθρώπου σε στάδια. Η διατροφή σ' αυτά τα στάδια είναι
διαφορετική. Όλοι οι ερευνητές και ειδικοί στα θέματα της διατροφής συμφωνούν
ότι αγόρια και κορίτσια έχουν τις ίδιες ανάγκες για τροφή μέχρι τα 10 τους χρόνια,
επειδή μεγαλώνουν με τον ίδια ρυθμό. Μετά οι άνδρες αναπτύσσονται με διαφορετικό
τρόπο από τις γυναίκες. Γι' αυτό οι απαιτήσεις τους είναι διαφορετικές.
Τι πρέπει να προσέχουμε στην προετοιμασία του φαγητού για το παιδί.
· Το φαγητό να μην είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό
· Το μέτρημα να γίνεται κανονικά και να μην βάζουμε πιο πολύ από το κανονικό
· Όταν περισσεύει γάλα, καλό είναι να το πετάμε και να μην το φυλάμε διότι αν
το ξαναδώσουμε στο παιδί υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσει από τροφική δηλητηρίαση
· Κατά την προετοιμασία του φαγητού του παιδιού επιβάλλεται αυστηρή καθαρότητα
γι' αυτό πρέπει:
1. Τα χέρια να σαπουνίζονται
2. Οι τροφές να φυλάγονται κατάλληλα
3. Τα φρούτα και χορταρικά να είναι καλά πλυμένα
Να προσέχουμε να συμπληρώνει το παιδί όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αν λείπουν,
τότε το παιδί Δε θα αναπτυχθεί σωστά και κανονικά.
Δηλαδή:
-Αν λείψει η βιταμίνη Α το παιδί μπορεί να τυφλωθεί
-Αν δεν παίρνει αρκετή βιταμίνη C μειώνεται η αντίσταση του οργανισμού του και
αρρωσταίνει συχνά
-Αν λείψει η θειαμίνη, νιασίνη και η ριβοφλαβίνη τότε μπορεί να πάθει διάφορες
παθήσεις του δέρματος και του νευρικού συστήματος
-Αν δεν πάρει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο τότε δεν θα αναπτυχθεί
ο σκελετός και τα δόντια του και υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει ραχίτιδα ή
ραχιτισμό στην πρώτη ηλικία, στην προεφηβική ακόμα και στην εφηβική ηλικία.
Και αυτό συμβαίνει κυρίως από ανεπάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου. Γι' αυτό
τα παιδιά στις ηλικίες αυτές πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 2 ποτήρια γάλα την
ημέρα.
-Επίσης, πρέπει να δίνουμε χυμούς φρούτων, γιατί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη
C. Έτσι προλαβαίνουμε την ασθένεια σκορβούτο.
Σχολική ηλικία
ό Εκείνο που λείπει από τη διατροφή των περισσότερων παιδιών είναι ένα καλό
πρωινό. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα παιδιά φεύγουν από το σπίτι μόνο με
λίγο γάλα. Ένα πλήρες πρωινό είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η μέρα σωστά.
Αν δεν φάνε καλά το πρωί στο σπίτι, καταλήγουν στα περίπτερα ή στο μαγαζί της
γειτονιάς. Αγοράζουν τσίχλες, σοκολάτες, καραμέλες και άλλα τρόφιμα που ίσως
δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται.
ό Φρούτο- δημητριακά- γάλα ή τυρί θα ήταν ιδανικό για κάθε παιδί στο σχολείο.
ό Για να συμπληρώσουν τα παιδιά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, θα
πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα. Το κάθε γεύμα θα πρέπει
να περιέχει ένα τουλάχιστον ισοδύναμο από κάθε ομάδα τροφίμων.
Η εφηβική ηλικία
Οι έφηβοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Για να καλυφθούν οι
απαιτήσεις αυτές η φύση έχει οπλίσει τον έφηβο με μεγάλη όρεξη για φαγητό. Οι
έφηβοι καλό είναι να τρωνε κατάλληλη και αρκετή τροφή, πρέπει όμως να αποφεύγουν
τις παχυντικές τροφές όπως γλυκά, πρόχειρα φαγητά, αναψυκτικά, ποτά, οινοπνευματώδη
ποτά, δηλαδή τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Δεν θα πρέπει να παίρνουν θερμίδες
χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά. Η καλή εμφάνιση συνοδεύετε από καλή υγεία και
η υγεία εξασφαλίζεται με τη σωστή διατροφή. Η σωστή διατροφή φτιάχνει ωραίο
παράστημα, λαμπερά μαλλιά και αστραφτερά μάτια. Όταν τρωει κανείς σωστά, έχει
μυϊκή δύναμη, πνευματική ικανότητα και ψυχική αντοχή. Στους εφήβους παρατηρούνται
ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, όπως του σιδήρου, του ασβεστίου, των βιταμινών
Α και ριβοφλαβίνης, με αποτέλεσμα τις ανεμίες, το ραχιτισμό και την κακή όραση.
Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα που πολλές φορές παρουσιάζεται και στην εφηβική
ηλικία. Για να αποφύγετε την παχυσαρκία τρωτε κανονικά τρία τουλάχιστον γεύματα
την ημέρα. Φρούτα και χορταρικά, στα ενδιάμεσα γεύματα, βοηθάνε ώστε να αποφεύγονται
τρόφιμα με άδειες θερμίδες. Κάνετε γυμναστική και αυξήστε τη φυσική δραστηριότητά
σας, όπως περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο και άλλα. Έχετε μεγάλες ανάγκες σε ιώδιο
που καλύπτονται τρώγοντας ψάρια, θαλασσινά και επιτραπέζιο αλάτι που είναι ιωδιούχο.
Αν δεν καλύψετε τις ανάγκες σας σε ιώδιο υπάρχει κίνδυνός να πάθετε βρογχοκήλη
που προκαλείτε από έλλειψη ιωδίου.
Οφείλουμε να σεβόμαστε τις προτιμήσεις των εφήβων και τις ιδιοτροπίες της ηλικίας.
Συγχρόνως όμως να τους βοη8θάμε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες,
πράγμα που θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή τους. Όσο καλή και να είναι η δίαιτα
και το διαιτολόγιο, αν τα φαγητά δεν γίνουν γευστικά θα είναι ανεφάρμοστα και
δεν θα τρώγονται.
Η ώρα του φαγητού να είναι καθορισμένη και να μην υπάρχει ακαταστασία και προχειρότητα
στα γεύματα. Σούπες, λαπάδες και τρόφιμα που είναι μαζί μαγειρευτά δεν αρέσουν
συνήθως στους εφήβους. Τα παιδιά καλό είναι να τρωνε στο τραπέζι μαζί με τα
υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό συνήθως επηρεάζει θετικά όλους. Έτσι τα
παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς και οι γονείς από τα παιδιά.
Καλό είναι να αποφεύγονται!!
¨ Αλμυρά και πικάντικα τυριά, σοκολατούχο γάλα, σουρωμένο γιαούρτι
¨ Καφές
¨ Σούπες από παχύ κρέας
¨ Τα κονσερβοποιημένα χορταρικά. Καλύτερα είναι τα ωμά χορταρικά
¨ Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και μαρμελάδες
¨ Τα αποφλοιωμένα δημητριακά
¨ Τα πολύ λιπαρά αλλαντικά, πικάντικά και παστά κρέατα
¨ Πατατάκια - γαριδάκια
¨ Τα κεκορεσμένα, οξειδωμένα, τηγανητά, λάδια
¨ Διάφορα οινοπνευματώδη ποτά
¨ Ωμό ψάρι και κρέας
¨ Βούτυρο
¨ Αναψυκτικά με ζάχαρη
¨ Κέικ και γλυκά με σαντιγί ή βούτυρο
¨ Καραμέλες, σοκολάτες
¨ Μουστάρδα και άλλα παρόμοια
¨ Ζάχαρη και σιροπιαστά
¨ Καρύδα και τα προϊόντα της
¨ Σαντιγί
¨ Τηγανητές πατάτες
¨ Ξηρά φρούτα όταν υπάρχουν φρέσκα
¨ Παγωτά εμπορίου
¨ Μπισκότα, φρυγανιές
¨ Ελιές αλμυρές
Αθλητισμός - ¶σκηση - Διατροφή
Η καθημερινή άσκηση κρατάει σε καλή κατάσταση τον αθλητή, γιατί δυναμώνει το
μυϊκό του σύστημα και δεν αφήνει το φαγητό να μετατραπεί σε λιπώδη ιστό. Πέρα
από αυτό, η καθημερινή άσκηση κρατάει σε καλή κατάσταση και τη λειτουργία του
καρδιαγγειακού συστήματος. Ο αθλητής μπορεί να πίνει νερό όποτε διψάει αλλά
όχι πολύ αλλά ούτε και κρύο. Με τον ιδρώτα χάνετε νερό, νάτριο, κάλιο, γι' αυτό
το νερό που πίνουν οι αθλητές, καλό είναι να έχει μέσα λίγο αλάτι, λεμόνι και
ζάχαρη. Αν σε μισό λίτρο νερό προσθέσουμε 2 γραμμάρια αλάτι, 10 γραμμάρια ζάχαρη
και το χυμό ενός λεμονιού, έτσι αποφεύγεται η κούραση. Ο ασκούμενος χρειάζεται
περισσότερες πρωτεΐνες, γιατί έχει μυώδες σώμα που πρέπει να διατηρήσει σε καλή
κατάσταση και να αναπληρώσει όλες τις φθορές στο μυϊκό κύτταρο. Γι' αυτό καλό
είναι να παίρνει 1 ½ - 2 γραμμάρια πρωτείνη κατά κιλό βάρους. Αυτό θα το πετύχει
με 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα γεύματα. Το πρωινό είναι απαραίτητο. Τα 3 γεύματα
να είναι ποιοτικά και ποσοτικά ίδια.
Official page
>>>
|
Last update
by Webmaster: 31/07/2003
>>> |
|
|
In the photo:
|
Last update by
Webmaster: 13/10/2003
>>> |
|
|
|
Κάποτε
ένας καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ όρισε το σεισμό ως εξής:
"Σεισμόν καλούμε τάς σεισμικάς δονήσεις άς υφίσταται
η γή όταν γίνεται σεισμός". Μένει σε μάς να ορίσουμε
την έννοια τού αποστάγματος (μιλάμε πάντα για αλκοολούχα
ποτά). Απόσταγμα, λοιπόν, είναι το ποτό το οποίο λαμβάνουμε
δια τής μεθόδου τής αποστάξεως. Αρκεί ; Οχι! Ας αφήσουμε
λοιπόν τούς ορισμούς για να πούμε δυό λόγια για τη διαδικασία
τής απόσταξης εν συντομία: 1.Η
αλκοολούχος πρώτη ύλη μαζί με άλλα μυρωδικά μπαίνουν στο
βραστήρα.
2.Η αλκοόλη και άλλα πτητικά συστατικά εξατμίζονται και
ακολουθούν το σωλήνα που οδηγεί στον ψύκτη.
3.Εκεί υγροποιούνται και πάλι και συλλέγονται σε δοχεία.
Αυτά είναι μόνο οι γενικές αρχές τής απόσταξης, που, δεν
θα υπερβάλαμε αν τη χαρακτηρίζαμε επιστήμη. Η πρώτη ύλη
είναι φυτικής προέλευσης. Τα σάκχαρα που περιείχε υπέστησαν
αλκοολική ζύμωση και μετατράπηκαν σε αιθυλική αλκοόλη, αν
όλα πήγαν καλά. Διότι αν δεν πήγαν θα περιέχει ποσότητα
μεθυλικής αλκοόλης (ξυλόπνευμα) η οποία είναι τοξικότατη.
(Αυτός είναι ο λόγος -ή τουλάχιστον ένας από τούς λόγους-
πού οι εγκαταστάσεις απόσταξης και η ικανότητες τών παραγωγών
υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από την πολιτεία). Η πρώτη
ύλη μπορεί να είναι φρούτο, δημητριακό, πατάτα, ζαχαροκάλαμο
και ότι άλλο βάζει ο νούς σας. Μπορεί ακόμα να είναι κρασί
(αποστάγματα οίνου ήτοι τα διάφορα μπράντυ). Τα υλικά αυτά
θα εξετάσουμε καλύτερα σε κάθε απόσταγμα ξεχωριστά. Eπίσης
με απόσταξη παίρνουμε πολλά λικέρ.
Κρασί
Η λέξη "κρασί"
αντικατέστησε τη λέξη "οίνος" στους βυζαντινούς
χρόνους -η αντικατάσταση αυτή επιταχύνθηκε ίσως από το ότι
ο "οίνος" (όπως και ο "άρτος") αποτελούσε
πλέον όρο του χριστιανικού λειτουργικού- θρησκευτικού λεξιλογίου,
μετατράπηκε δηλαδή σε "λέξη ταμπού". Η λέξη κατάγεται,
με μεσολάβηση των τύπων κρασίν < κρασίον, από τη λέξη
κράσις = ανάμειξη που με τη σειρά της είναι παράγωγο του
ελληνικού θέματος κρα- < ινδοευρωπαϊκό θέμα kera--(πρβλ.
το ρήμα κεράννυμι= αναμειγνύω και το ουσ. κρατήρ =σκεύος
ανάμειξης). Η ετυμολογία της λέξης αντανακλά τη συνήθεια
των αρχαίων Ελλήνων να πίνουν το κρασί τους ανακατεμένο
με νερό. Η λέξη "οίνος" μαρτυρείτε στην ελληνική
γλώσσα ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους (στη γραμμική Β:
wo-nor μεταγραφόμενο: Fοίνος)ι ωστόσο δεν είναι γνωστή η
προέλευσή της.
Η λέξη απαντάται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Μεσογείου
καθώς και στις περισσότερες της lνδοευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι τύποι των σημιτικών γλωσσών (εβρ. jajin, αραβ. wain)
θεωρούνται δάνεια από γειτονικούς λαούς. Οι κελτικοί τύποι
(αρχ. ιρλανδ. fίn -γαλατ. gwin) θεωρούνται δάνειο από τη
λατινική γλώσσα(vinum), κάτι που ορισμένοι δέχονται και
για το γοτθικό-γερμανικό wein από το οποίο με τη σειρά τους
κατάγονται πιθανότατα οι τύποι των σλαβικών και των βαλκανικών
γλωσσών. Υποστηρίχθηκε ότι η καταγωγή της λέξης είναι ινδοευρωπαϊκή,
από τη ρίζα uei- ή wei- "κάμπτω, στρέψω" με αναφορά
στη χαρακτηριστική μορφολογία της αμπέλου (πρβλ. λατιν.
νίtίs=άμπελος, επίσης ελλ. ιτύς, λατιν. vitus και γερμ.
weίde=ιτιά). Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται ωστόσο ότι η λέξη
προήλθε από μια άγνωστη γλώσσα της περιοχής του νοτίου Καυκάσου-Εύξεινου
Πόντου, από όπου επίσης δείχνει να κατάγεται η σύγχρονη
άμπελος.
Μπίρα (Ζύθος)
Η μπίρα θα μπορούσε να oρισrεί ως το πλέον αγαπητό αλκοολούχο
ποτό των Νεοελλήνων με βάση τόσο την κατανάλωση, όσο και
τις δηλωμένες προτιμήσεις. Επίσης ορίζεται ως μικρής περιεκτικότητας
σε οινόπνευμα αλκοολούχο ποτό, που παράγεται με ζύμωση διαλύματος
δημητριακών. Η φυλογενετική και οντογενετική πορεία της
μπίρας, δηλ. η ιστορική πορεία που οδήγησε τελικά στον πρώτο
ορισμό και η διαδικασία που αντιστοιxεί στoν δεύτερο, είναι
το αντικείμενο των αντίσroιxων δοκιμίων
Ιστορία της μπίρας
Ετυμολογικά, η λέξη μπίρα προέρχεται - ίσως με μεσολάβηση
του ιταλικού birra- από τη γερμανική Bier (αγγλ. beer) <
αρχαία άνω γερμανική: bior/beor < (πιθανότατα) καθομιλουμένη
λατινική: biber=ποτό (εκ του λατινικού ρήματος bibere=πίνω).
Η ελληνική λέξη ζύθος για κάποιους λεξικογράφους είναι μεταγενέστερη
λόγια κατασκευή. Μάλλον όμως πρόκειται για αναβίωση, αφού
απαντάται σε αρχαίους περιηγητές και γεωγράφους, όπως ο
Διόδωρος και ο Στράβων, για να δηλώσει το ποτό από κριθάρι,
τόσο των Αιγυπτίων, όσο και των βορείων λαών. Η λέξη σχετίζεται
με το ρήμα ζέω = βράζω και έχει κοινή ινδοευρωπαϊκή ρίζα
με το γερμανικό Sud="βρασμένο διάλυμα", που κι
αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το ρήμα sieden=βράζω.
Ιστορικά, η παρασκευή της μπίρας ξεκίνησε από τους λαούς
της εγγύς ανατολής -λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι εκεί έλαβε
χώρα και η "γεωργική επανάσταση", ήτοι η απαρχή
της σταθερής εγκατάστασης πληθυσμών με κύριο σκοπό και ασχολία
την καλλιέργεια της γης. Οι πρώτες σαφείς αναφορές στη μπίρα
προέρχονται από τους Σουμέριους και χρονολογούνται περί
το 3000-2800 π.Χ., μάλλον όμως ήταν γνωστή και στους προγενέστερους
λαούς της Μεσοποταμίας. Οι Βαβυλώνιοι, που διαδέχθηκαν τους
Σουμέριους στην περιοχή, έφτιαχναν μπίρες από διάφορα δημητριακά,
το δε δικαίωμα τους στην καθημερινή ζυθοποσία, σε ποσότητα
ανάλογη της κοινωνικής θέσης του καθενός, ήταν νομικά κατοχυρωμένο
στον κώδικα του Χαμουραμπί. .Έπιναν τη μπίρα τους με καλαμάκια,
αποφεύγοντας έτσι να καταπιούν τα στερεά υπολείμματα. Στους
Αιγυπτίους ήδη στην εποχή της Παλαιάς Αυτοκρατορίας, δηλ.
πριν από το 2500 π.Χ., ήταν γνωστά περισσότερα από τέσσερα
είδη μπίρας, σύμφωνα δε με όλες τις πηγές ήταν το εθνικό
τους ποτό. Η μπίρα των ανατολικών λαών παρασκευαζόταν, όπως
και σήμερα, από κριθάρι (σπανιότερα από. άλλα δημητριακά),
με διαφορετική όμως από τη σημερινή διαδικασία: Μετά την
εκβλάστηση του κριθαριού προς βύνη, που γινόταν μέσα σε
θαμμένα πιθάρια, ξήραιναν τη βύνη, την άλεθαν και την έψηναν
σε ψωμιά, τα οποία μούλιαζαν σε νερό για να επακολουθήσει
φυσική ζύμωση. Η προσθήκη λυκίσκου, σημαντική τόσο για τη
βελτίωση της γεύσης, όσο και για τη συντήρηση, χρονολογείται
από το 1000 π.Χ. περίπου.
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώρισαν τη μπίρα από τους Αιγυπτίους
(ίσως μέσω των Ελλήνων η τέχνη πέρασε στους λαούς του βορρά)
και, σύμφωνα με τον Πλίνιο, χρησιμοποιούσαν λυκίσκο στην
παρασκευή της. Γεγονός είναι, όμως, ότι δεν την αγάπησαν
ποτέ: τη θεωρούσαν ποτό δευτέρας διαλογής, προτιμώντας το
κρασί. Παρόμοια ήταν και η στάση των Ρωμαίων. Αντίθετα,
η μπίρα ήταν αγαπητή -ίσως διότι εκεί δεν ευδοκιμούσε η
άμπελος- στους βορειότερους λαούς, όπως οι Θράκες, οι Σκυθές
και οι Αρμένιοι, καθώς και στους Ίβηρες. Οι Κέλτες και τα
αρχαία γερμανικά φύλα γνώριζαν τη μπίρα πιθανόν ήδη από
τον 70 π.Χ., τεκμηριωμένα όμως από τον 10 π.Χ. αιώνα -αγνοούσαν
ωστόσο το λυκίσκο. Της περιόδου αυτής, από την υπό ρωμαϊκή
κατάκτηση Γερμανία, είναι και οι πρώτες αναφορές σε ζυθοποιίες-μπιραρίες
και επαγγελματίες ζυθοποιούς (λατιν. cervesarii) -η ζυθοποιία
ήταν, γενικά, σπιτική υπόθεση όλα εκείνα τα χρόνια, καθώς
και τους αιώνες που θα ακολουθούσαν. Η μπίρα της εποχής
ήταν μάλλoν άνoστη στο σύγχρονο πότη: ήταν
"αφροζύμωτη" (όρος που θα εξηγηθεί παρακάτω),
γλυκερή και ξεθυμασμένη, ενώ γρήγορα αλλοιωνόταν.
Τον για αιώνες ξεχασμένο λυκίσκο αντικαθιστούσαν ως βελτιωτικά
της γεύσης μείγματα διαφόρων χορταρικών, ενίοτε ακόμα και
δηλητηριωδών ή παραισθησιογόνων. Η χρήση του λυκίσκου αναβίωσε
στη Γερμανία το μεσαίωνα. Πρώτη αναφορά στην καλλιέργεια
λυκίσκου -η γενική καθιέρωση της χρήσης του ήταν ζήτημα
αιώνων -ξαναγίνεται το 768 μ.Χ. (πού αλλoύ;) στη Bαυαρία,
συγκεκριμένα στη μονή του Freising, λίγα χιλιόμετρα από
τη θέση όπου αργότερα θα χτιζόταν η σημερινή Μέκκα των ζυθοποτών,
το Μόναχο. Η στενή συσχέτιση των μοναστηριών με τη ζυθοποιία
οφείλεται στην αγάπη των μοναχών για το θρεπτικότατο ποτό,
που τους βοηθούσε να αντέξουν τις αυστηρές και μακροχρόνιες
νηστείες. Καθώς οι μοναχοί διέθεταν άφθονο χρόνο και συσσωρευμένη
εμπειρία για την παρασκευή της, η μπίρα τους γινόταν συνεχώς
-καλύτερη, εκτόπισε σταδιακά την οικιακά παραγόμενη και
μετετράπη σε εμπορεύσιμο είδος. Λίγο αργότερα άνοιξαν και
στις πόλεις, που στην Ευρώπη μόλις είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται,
οι πρώτες ζυθοποιίες-μπιραρίες από λαϊκούς. Η μπίρα ήταν
σημαντική πηγή νόμιμων φορολογικών εσόδων για τους άρχοντες,
οι οποίοι έπρεπε όμως να νομοθετήσουν και για την ποιότητα
της: οι περιπτώσεις χαλασμένης μπύρας, ιδιαίτερα πριν τη
χρήση λυκίσκου, δεν ήταν σπάνιες, συχνά μάλιστα αποδίδονταν
σε υπέρ φυσικά αίτια ή κατέληγαν σε δίκες μαγισσών. Το 1516,
όταν είχαν κατακτηθεί στην πράξη κάποια ποιοτικά στάνταρ
(πλέον η μπίρα θύμιζε αρκετά τη δική μας), ο βαυαρός δούκας
Γουλιέλμος ο Δ' εξέδωσε τον "Νόμο περί καθαρότητος",
συμφώνως προς τον οποίον ακόμη και σήμερα στη γερμανική
ζυθοποιία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κανένα υλικό
εκτός από κριθάρι, λυκίσκος και καθαρό νερό. Στον παραπάνω
νόμο δεν αναφέρεται, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστή, η μαγιά:
η ζύμωση εξακολουθούσε να είναι φυσική, δηλ. με ζυμομύκητες
που προέρχονταν από το περιβάλλον, πράγμα που καθιστούσε
τη διαδικασία ζήτημα κατάλληλων συνθηκών και, εν μέρει,
, τύχης.
Η τέχνη της ζυθοποιίας βελτιώθηκε σταδιακά με την εμπειρία.
Σημαντικός σταθμός ήταν η ανακάλυψη, στα μέσα του 190υ αιώνα,
της τεχνητής ψύξης, που επέτρεψε την παραγωγή κάθε είδους
μπίρας, και ιδίως των Lager, ανεξάρτητα από την εποχή του
χρόνου: η εξάρτηση της ζύμωσης και της ωρίμασης από τη θερμοκρασία
(βλ. στα περί ζυθοποιίας) ήταν ήδη γνωστή εμπειρικά, τεκμηριώθηκε
όμως και επιστημονικά εκείνα τα χρόνια. Η ζυθοποιία τελειοποιήθηκε
στα τέλη του 190υ αιώνα, μετά τα πειράματα του E.C. Hansen,
με τη μελέτη των ζυμομυκήτων και την -πλήρως ελεγχόμενη
πλέον- καλλιέργεια και χρήση συγκεκριμένων στελεχών. Τον
ίδιο αιώνα ξεκίνησε και η εμπορία εμφιαλωμένης μπίρας. Οι
Νεοέλληνες, με πρώτους πιθανότατα τους Επτανήσιους, ήρθαν
σε επαφή με τη μπίρα μέσω των διάφορων ευρωπαίων κατακτητών.
Οι απαρχές, βέβαια, της σύγχρονης εν Ελλάδι ζυθοποιίας,
πρέπει να αναζητηθούν στους Βαυαρούς που ακολούθησαν τον
Όθωνα στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο, με σημαντικότερο
τον Ιωάννη Φιξ και -τους απογόνους του. Για πολλά χρόνια,
από τα μέσα-τέλη- του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, οι
μονάδες ζυθοποιίας για ευνόητους λόγους συνδέονταν με ψυγεία-
παγοποιεία, τα οποία την εποχή εκείνη, πριν την εφεύρεση
και διάδοση του ηλεκτρικού ψυγείου, αποτελούσαν επικερδέστατη
επένδυση. Στην Παλαιά Ελλάδα" κυριάρχησε η "Κάρολος
Φιξ Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Ζύθου- Πάγου- Βύνης- Ψυγείων-Ανθρακικού
οξέως", ενώ στις "Νέες χώρες" πρέπει να αναφερθούν
τα ιδρυθέντα στη Θεσσαλονίκη ήδη επί οθωμανικής διοίκησης
ζυθοποιεία -παγοποιεία 'Όλυμπος" και "Νάουσα"
(το δεύτερο λειτουργούσε υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας
Ζυθοποιίας του Μονάχου), που λίγο μετά την απελευθέρωση
της πόλης συγχωνεύθηκαν υπό την ονομασία "Ηνωμένα Ζυθοποιεία
Όλυμπος-Νάουσα".
More Standings | Download
| Official
page >>> |
Last update by
damx: 03/07/2003 >>> |
|
|
Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί χαμηλός πυρετός σε οκτώ έως εικοσιτέσσερις ώρες, καθώς και ήπια ερυθρότητα και πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, αθώες παρενέργειες, οι οποίες γρήγορα εξαλείφονται.
Επί λοιμώξεως, οι χρονίως πάσχοντες, πρέπει να λάβουν οδηγίες για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής σε περίπτωση που παρουσιάσουν πυρετό, διότι επί πυρετού συχνά αλλάζει η φαρμακοδυναμική των φαρμάκων. Ο οργανισμός γίνεται πολλές φορές πιο ευαίσθητος στις παρενέργειες των φαρμάκων και αρκετά φάρμακα χρειάζονται μείωση ή διακοπή, κατά την διάρκεια των λοιμώξεων.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι:
Μία απλή ίωση μπορεί να εμφανίσει άμεσα σοβαρές επιπλοκές, ενώ ορισμένες κατηγορίες ατόμων υψηλού κινδύνου, παρουσιάζουν, λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, συχνά ελαφρά συμπτώματα κατά την διάρκεια επειγουσών απειλητικών για την ζωή καταστάσεων, γεγονός που επιβάλλει την πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ευρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση, σε όλη την διάρκεια της λοίμωξης και ενδέχεται να χρειαστούν, πρώιμα, σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθητική χορήγηση αντιβίωσης ή νοσηλεία.
More Standings | Download
| Official
page >>> |
Last update by
damx: 22/10/2007 >>> |
|
|
|